Verbod op houtkachels komt dat er ?

Deze vraag krijgen wij de laatste jaren vaak gesteld. Maar gaat er nu een verbod op houtkachels komen in de toekomst? Het antwoord is nee, er komt geen landelijk verbod op houtkachels. Er zijn in 2020 wel versneld regels ingevoerd om de schadelijke uitstoot zo ver mogelijk te beperken. Ook zijn er veel initiatieven om mensen er bewust van te maken dat het met bepaalde weersomstandigheden niet verstandig is om te stoken. Maar ook het op de juiste manier stoken met een goed toestel is erg belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 10% van de bevolking een verbod wil op het stoken van hout en ongeveer de helft van de bevolking ervaart het stoken van hout juist als gezellig en staan dus ook positief hier tegenover.

Wat kunt u zelf doen om geen overlast van u houtkachel of openhaard te veroorzaken?

Allereerst is het natuurlijk erg belangrijk dat het hout dat u gaat stoken goed gedroogd is. Voor eiken en beukenhout geld dat dit 2 tot 2,5 jaar moet drogen. De meeste mensen bestellen hun hout net voor het stookseizoen waardoor het hout nog niet droog genoeg is en zo dus bij het stoken veel rook en stank veroorzaakt. Bij het bestellen van oven gedroogd hout weet je over het algemeen wel zeker dat dit droog is. Een belangrijk punt waar natuurlijk ook aan gedacht moet worden is dat de houtkachel of openhaard niet gebruikt wordt bij mist of als het wind stil is. Ook kunt u bij een verouderde houtkachel er voor kiezen om een houtrook filter te laten plaatsen. Het beste is natuurlijk om uw oude houtkachel te vervangen door een nieuwe die voldoet aan de nu gestelde Ecodesign 2022 regelgeving. Ook is het vaak mogelijk om in uw bestaande openhaard een inzethaard te plaatsen zodat de uitstoot aanzienlijk minder wordt en u veel meer rendement heeft.
ABCAT houtrookfilter afbeelding

Welke maatregelen worden er dan genomen?

Om mensen te attenderen wanneer de weersomstandigheden het niet toelaten om te stoken kan het RIVM een ‘stookalert’ af geven en dit is te volgen op hun website: stookalert. Ook zijn er verschillende initiatieven om mensen er bewust van te maken dat hun stookgedrag veel invloed heeft op de overlast die dit kan veroorzaken. Zo zijn er veel gemeentes die stookadvies geven maar ook veel houtkachel showrooms die stookavonden organiseren.

Strengere regels houtkachels

Jotul F 602 - verbod op houtkachels

Per 1 Januari 2020 gelden er strengere regels voor nieuw verkochte houtkachels. Zo mag er geen houtkachel meer verkocht worden met een rendement van minder dan 75% en mag deze nog maar 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. 

Geen verbod op houtkachel

Ik hoop dat ik u met dit artikel weer wat gerust gesteld heb. En u nu weet dat u zelf ook veel kunt bijdragen om de uitstoot en overlast te beperken door op de juiste manier te stoken! Zo kunnen we met zijn allen wat bijdragen aan het milieu en ook blijven genieten van onze houtkachel!