Schoorsteenveger

Laat u met regelmaat uw schoorsteenveger langs komen ?

De schoorsteenveger langs laten komen is niet voor niets. Jaarlijks zijn er honderden schoorsteenbranden die aanzienlijke schade aan woningen veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk de schoorsteenveger langs te laten komen. Veel mensen staan niet of nauwelijks stil bij het feit dat een schoorsteen onderhoud nodig heeft. Bij het stoken van hout, kolen of olie ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terecht komen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag die creosoot (teer) genoemd wordt. Bij een temperatuur van ongeveer 500 graden (al snel bereikt wanneer u de kachel stookt) vliegt deze laag in brand en de schoorsteenbrand is een feit. Regelmatig uw schoorsteenveger langs laten komen is dus erg belangrijk!

Bij gebruik van hout, kolen of olie wanneer de kachel of open haard gebruikt wordt als sfeerverwarming, is één keer per jaar vegen voldoende. (mits u droog en onbehandeld hout stookt). Bij erg intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofdverwarming is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.

Hoe veegt de schoorsteenveger uw schoorsteen?

Een schoorsteen kan op twee manieren geveegd worden, van onderaf en van bovenaf. Het is belangrijk dat de gehele schoorsteen geveegd wordt.  Als dit niet vakkundig gebeurd bestaat de kans dat de roet ergens in de schoorsteen blijft zitten. Wanneer dit proces herhaaldelijk plaatsvindt, kan de schoorsteen dicht slibben, met alle gevolgen van dien. Wij proberen altijd uw schoorsteen van bovenaf te vegen! Tenzij u een RvS rookkanaal heeft of als wij niet bij uw schoorsteen kunnen, vegen wij uw schoorsteen van onderaf. 

Het is erg belangrijk om droog hout te stoken!

Stook alleen droog en onbehandeld hout. Eiken en beuken hout zijn mooie houtsoorten om te stoken. Met vochtig hout kunt u niet de volle energie uit uw hout halen. U verwarmt het water in het hout tot stoom. Dat is een zeer energieverslindend proces. U krijgt bovendien een onvolledige verbranding en u zorgt er dan juist voor dat het risico op schoorsteenbrand vele malen groter is. Hier kan de schoorsteenveger u niet bij helpen dit moet u zelf op orde hebben.

Bent u verzekerd tegen schoorsteenbrand?

Heeft u een brandverzekering (opstal) afgesloten dan bent u verzekerd wanneer er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Bij de meeste verzekeraars moet u na een schoorsteenbrand via een rekening kunnen aantonen dat de schoorsteenveger geweest is en uw schoorsteen geveegd is. Vraag bij uw tussenpersoon of verzekeraar informatie over de polisvoorwaarden.

Afspraak maken!

Is het dus al enige tijd geleden dat u uw schoorsteen heeft laten vegen ? Maak dan nu een afspraak met de schoorsteenveger online! U kunt natuurlijk ook bellen voor een afspraak kijk dan op onze contact pagina.

Wil u meer weten over onze tarieven ? Kijk dan op onze tarieven pagina.

Ook kunnen wij u van dienst zijn als u op zoek bent naar een houtkachel!