EcoDesign 2022 wet- en regelgeving voor houtkachels

Helaas is het zo dat er nog steeds mensen zijn die overlast ondervinden van houtrook. De Europese unie heeft daarom strengere wetgeving ingevoerd om de overlast van houtkachels te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit is EcoDesign 2022.

Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de impact die houtkachels kunnen hebben op het milieu en onze gezondheid. Met de nieuwe wetgeving worden fabrikanten gestimuleerd om milieuvriendelijkere en efficiëntere houtkachels te ontwerpen.

DM Houtkachels speelt ook een rol in deze ontwikkeling. Als leverancier van hoogwaardige houtkachels, begrijpen wij het belang van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Door ons aan te passen aan deze nieuwe Europese wetgeving, zorgen wij ervoor dat al onze producten voldoen aan de strengste milieunormen.

Wat houd EcoDesign 2022 in?

Het doel van de EcoDesign 2022 wetgeving is om de uitstoot te verminderen. Alle nieuwe houtkachels moeten minimaal een rendement van 75% hebben en mogen niet meer dan 40 mg/m³ fijnstof uitstoot hebben. Helaas is het zo dat er nog veel oude toestellen in de huiskamer staan die deze waardes niet halen. De ouderwetse openhaard haalt zelfs maar een rendement tussen de 10 tot 20%

Voor wie gelden de nieuwe regels?

De eisen die gesteld worden zijn vooral belangrijk voor leveranciers en fabrikanten van houtkachels en inzethaarden. Zij moeten haarden leveren en produceren die aan deze eisen voldoen. Wij bij DM Houtkachels verkopen alleen maar haarden die aan de EcoDesign 2022 regelgeving voldoen!

Voordelen EcoDesign 2022 houtkachel voor u

  • Minder uitstoot / overlast
  • 40 – 50% besparing op brandhout
  • Meer warmte uit hetzelfde brandhout

Wat kunt u zelf doen om de uitstoot te verminderen?

Overlast verminderen door goed te stoken

Het aller belangrijkste is het stoken van goede brandstof. Gebruik dus altijd onbewerkt en droog hout. Het vocht gehalte moet altijd onder de 20% liggen. Hanteer te Zwitserse stookmethode. U kunt altijd de online stookcursus volgen op https://www.verantwoordstoken.nl/.

Uw oude openhaard of houtkachel vervangen

Als u een oude houtkachel bezit kan deze makkelijk vervangen worden door een nieuwe. Ook kunt u in uw bestaande openhaard een inzethaard laten plaatsen waardoor deze minder uitstoot en meer rendement zal geven. Hierdoor bespaart u op de lange termijn dus ook nog kosten!