Verbod op houtkachels komt dat er ?

Komt er een verbod op houtkachels en openhaarden?

Deze vraag krijgen wij de laatste tijd vaak gesteld. Maar gaat er nu een verbod op houtkachels komen in de toekomst? Het antwoord hierop is nee, er komt geen landelijk verbod op houtkachels en openhaarden. Wat er dan wel gaat gebeuren wil ik u met dit artikel laten lezen. De staatssecretaris heeft laten weten dat ze sneller strengere eisen wil invoeren om de schadelijke uitstoot zo ver mogelijk te beperken. Ook wil ze mensen er bewust van maken dat het met bepaalde weersomstandigheden niet verstandig is om te stoken. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 10% van de bevolking een verbod wil op het stoken van hout en ongeveer de helft van de bevolking ervaart het stoken van hout juist als gezellig en staan dus ook positief hier tegenover.

Wat kunt u zelf doen om geen overlast van u houtkachel of openhaard te veroorzaken?

Allereerst is het natuurlijk erg belangrijk dat het hout dat u gaat stoken goed gedroogd is. Voor eiken en beukenhout geld dat dit 2 tot 2,5 jaar moet drogen. Maar waar natuurlijk ook aan gedacht moet worden is de houtkachel of openhaard niet gebruiken bij mist of als het wind stil is. Bij een houtkachel kunt u er tegenwoordig in veel situaties nog voor kiezen om een ABCAT houtrookfilter te laten plaatsen.

ABCAT houtrookfilter afbeelding

Welke maatregelen worden er dan genomen?

Om mensen te waarschuwen als de weersomstandigheden het niet toelaten om te stoken zijn het KNMI en het RIVM bezig om een ‘stookalert’ af te kunnen geven door bijvoorbeeld een sms bericht naar u te versturen. Ook is het TNO bezig een systeem te ontwikkelen welke gemeenten kunnen gebruiken om de uitstoot van uw schoorsteen te kunnen controleren. Als er dan blijkt dat u iets niet goed doet met het stoken kan de gemeente u een stookverbod opleggen totdat u wel voldoet.

Strengere regels houtkachels

Jotul F 602 - verbod op houtkachels

Per 1 Januari 2020 zullen er nieuwe normen gelden voor nieuw verkochte houtkachels. Zo mag er geen houtkachel meer verkocht worden met een rendement van minder dan 75% en mag deze nog maar 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Deze regels zouden over 3 jaar door strengere Europese normen sowieso al gaan gelden maar worden nu dus naar voren gehaald.

Geen verbod op houtkachels en openhaarden

Ik hoop dat ik u met dit artikel weer wat gerust gesteld heb en dat u nu weet dat er de komende jaren zeker geen verbod op houtkachels en openhaarden gaat komen. Zolang u zelf ook op de juiste manier stookt kunt u nog gewoon lekker genieten van uw houtkachel of openhaard.